Ceremóniamester árak

ceremoniamester-arak

A ceremóniamester árak igen különlegesen alakultak ki, evolúciója jól nyomon követhető ebben a cikkben.

A ceremóniamester és vőfély közötti különbség

Ebben a cikkben csakis arra térünk ki, hogy szociológiailag miként alakulhatott ki a ceremóniamester Magyarországon, és ebből bizony egyből le is vezethető lesz az ára, díjazása.

Ősidőkben, valamikor I. István korában még a násznagy látta el a legfontosabb képviseleti feladatokat, így az esketésnél az asszisztenciát is.

A násznagy feladatait többnyire átvette a vőfély, és a néhány száz éves lakodalmakban ő irányította a násznépet, ő tudta kívülről-betéve az esküvői hagyományokat.

A városiasodással az emberek kezdték elhagyni a népszokásokat, viszont mélyen gyökerezett bennük a hagyomány.

A zártabb közösségek még mindig ragaszkodnak a tájegységükre jellemző szokásokhoz, de az országban megtapasztalt belső mobilitás, belső migrálás bizony a szokások keveredéséhez vezetett.

2 távoli település lánya-fia vajon melyikük hagyományát kövesse? Megdöbbentő, hogy ma is sokan teszik fel még a kérdést vidéken, de még a nagy városokban is.

A konszenzus megállapszik egy hagyomány-alapú “nemzeti minimumon”, a szükséges, célszerű lépések megtartásával, vagy inkább lehetőleg teljes elvetésével.

A hagyományok nem követése ellenére se mehetünk el amellett, hogy egy irányítója legyen a nagy társaságnak.

A városi emberek számára egyre idegenebben hatott népi szóhasználat, a rigmusok, népdalok, ezért kinevelődött egy olyan “szakma”, akik modern, városi vőfélyként, azaz ceremóniamesterként váltak ismertté.

A ceremóniamester értéke

A ceremóniamester egyáltalán nem ér többet, mint egy jó vőfély. Viszont a vőfélyek gyakran a közösség részét képezik, tehát a vendégekkel mint ismerősökkel “együtt kell hogy igyanak”, ami szolgáltatói szemmel nézve elég aggályos.

A városi környezetben az ifjú párok – a filmek, magazinok hatására – elkezdtek többet áldoztak eleganciára, gasztronómiára, zenekarra, fényképezésre, így lényegesen magasabb árszínvonalon ugyan, mégis magasabb minőséget képviselve jelentek meg szolgáltatók.

A ceremóniamester munkájáért éppen ezért a megbízó párok hajlandók többet fizetni, mint amit fizetnének általában egy vőfélynek.

Hazánk gyermekei külföldi munkái során gyakran szűrik össze külföldivel a levet, és ha Magyarországra hozzák az esküvőjüket, akkor nem csak a hagyományok, szokások, hanem a nyelvek is keverednek.

A vőfélyverseket szinte lehetetlen lefordítani angolra, németre, spanyolra, oroszra, pláne, ha improvizatív rigmusokról van szó.

Ezért a vegyes esküvők kimért angol, német stb. nyelven és magyar nyelven zajlanak. A vőfély szerepét kétnyelvű ceremóniamester látja el.

És egyre gyakoribb, hogy Magyarországra érkeznek teljesen külföldi párok, hogy itt tartsák meg az esküvőjüket. Ők pedig idegen nyelvű ceremóniamestert bíznak meg az ünnep koordinálására.

Míg a vőfély ára 100-150 ezer Ft között mozog, a ceremóniamester ára 150-300 ezer forint között.

Érthetően a kétnyelvű, vagy egy idegennyelvű ceremóniamester magasabb árkategóriába esik, mert más, exkluzívabb a megbízói kör.

A ceremóniamester árakat befolyásolja még

  • tapasztalat, referencia
  • saját professzionális mikrofon
  • hozzáadott érték (pl. bűvész, meglepetésdal stb.)
  • utazási költség