Esküvői zene, és amit róla tudni érdemes

Az első kérdés: zenekar vagy DJ biztosítsa az esküvői zenét? És mi legyen a lakodalmas zenével? A fergeteges bulihangulatot megteremtő zenékről is szó lesz ebben a cikkben.

Esküvői zene – a buli mozgatórugója

A nagy nap megható és gyönyörű pillanatai után következik a lakodalom. Ekkor válik igazán fontos szereplővé a zene.

A vacsora után az ifjú pár a nyitótánccal indítja a mulatságot. Ahhoz, hogy a vendégek végigtáncolják és -mulassák a lagzit, olyan esküvői zenék kellenek, amire megmozdul a vendégsereg lába .

A zenét szolgáltathatja zenekar, vagy DJ. Az idősebbek inkább az élőzenét kedvelik, míg a fiatalabb korosztály számára a bulizenét a DJ jelenti.

Esküvői zene – kedvenc és tiltólisták

A párok mindig megkérdezik, hogy milyen zenék legyenek a lagziban, hogy mindenki jól érezze magát. A zeneszolgáltatók is kérnek egy listát arról, hogy milyen zenéket hallanátok szívesen. Ilyen listát különösen zenekar esetében azért is érdemes írni, mert így időben kiderül, hogy a zenekar el tudja-e játszani azokat a számokat, amelyeket Ti hallani szeretnétek.

A DJ kicsit könnyebb helyzetben van: csak a letöltési lehetőségek szabnak határt ezen „képességeinek”. Nagyon fontos, hogy azokat a számokat is írjátok össze, amiket semmiféleképpen nem szeretnétek hallani a nagy napon. (Talán ez még fontosabb is az előző listánál.)

Gyakran előfordul, hogy a párok letiltanak valamilyen zenei stílust – többnyire a „lakodalmas”, a „mulatós” zenét.

Ezt nem igazán javaslom; szinte mindig van vendég, aki kifejezetten ilyen zenére akar táncolni – és a hangulat fokozódásával általában egyre többen lesznek. Ha a zeneszolgáltató válasza erre az, hogy nem teljesítheti a kérésüket, abból akár komoly sértődés is lehet. És bár ez a Ti nagy napotok, a vendégek többen vannak és az ő jókedvüktől függ az egész este hangulata.

Mi ilyenkor a megoldás? Meg lehet kérni a zenekart/ DJ-t, hogy kerüljék az adott zenei stílust, ha viszont kéri valaki, akkor 2-3 szám belefér, de ne legyen fél vagy egy órás blokk belőle . Így ezek a vendégek is jól fogják érezni magukat. Ha végképp nem tartozik a kedvenceitek közé, engedjétek lejátszani addig, amíg átöltöztök).

Esküvői zene – az mindenkit megmozgató tánczene

A lakodalom bulihangulatát még mindig a retro, vagyis a 70-es, 80-as évek slágerei alapozzák meg; ezeket mindenki ismeri. Utána következnek a 90-es évek nagy tánczenéi.

A retro zenéket általában éjfélig szokták játszani, majd a menyasszonytánc vagy menyecsketánc után, amikor az idősebb vendégek távoznak, kezdetét veszi a fiatalok bulija, természetesen a 21. század zenéivel.

Minden olyan zenei stílusra szükség van tehát egy lakodalomban, amire lehet táncolni. Ezért érdemes az esküvői zenekart vagy a DJ-t úgy kiválasztani, hogy minden – illetve a lehető legtöbb – stílusban otthon legyenek. A legfontosabb feladatuk, hogy figyeljék: milyen zenére mozdul meg a leginkább a násznép.

A legtöbb esetben nyugodtan rájuk bízhatjátok magatokat, hiszen számos vagy éppen számtalan esküvőn szerzett tapasztalatuk birtokában pontosan fogják tudni, hogy milyen zene kell a Ti lakodalmatokra, a Ti vendégeiteknek.

 
Ceremóniamester
Ceremóniamester 2 keréken

Ha duplán varázslatos és gördülékeny esküvőt szeretnél, ismerd meg a 2 ceremóniamester ajánlatát!